Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Μελέτη-σοκ μαθητών Γυμνασίου για την υποβαθμισμένη λεκάνη απορροής

Η Τάφρος 66 είναι μία από τις πιο υποβαθμισμένες λεκάνες απορροών στη Βόρεια Ελλάδα και για περισσότερα από 20 χρόνια είναι αποδέκτης αστικών, αγροτικών και βιομηχανικών λυμάτων. Κατασκευάστηκε το 1935, όταν αποξηράνθηκε η λίμνη των Γιαννιτσών με σκοπό να συγκεντρώνει τα πλεονάζοντα επιφανειακά νερά της λεκάνης από την Πέλλα και την Ημαθία και να αρδεύει τις παρόχθιες γεωργικές εκτάσεις. Τα νερά της χύνονται στον ποταμό Αλιάκμονα και από εκεί στο Θερμαϊκό.

Στα νερά του ποταμού ανιχνεύθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις χαλκού και χρωμίου ενώ διαπιστώθηκαν αλλοιώσεις στο ήπαρ και τους νεφρούς βατράχων. Ακόμα, οι μαζικοί θάνατοι ψαριών είναι συχνό φαινόμενο. Παράλληλα, με την Τ66 συνορεύουν ανενεργές χωματερές, στην περιοχή συναντάται ανεξέλεγκτη βιομηχανική δραστηριότητα και τα περισσότερα χωριά της περιοχής αφήνουν τα λύματα τους ανεπεξέργαστα στην Τάφρο καθώς δε είναι συνδεδεμένα με βιολογικό καθαρισμό.

Αξιοσημείωτο είναι ωστόσο το γεγονός, ότι σε στατιστική έρευνα που πραγματοποίησε πρόσφατα η Περιβαλλοντική Ομάδα του σχολείου, προέκυψε ότι η υποβάθμιση της Τ66 «θεωρείται πρόβλημα μόνο κατά 32% από τους κατοίκους της Ημαθίας».

Πηγή: Καθημερινή