Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

ΓΡΕΒΕΝΑ – ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Μια πρωτοποριακή μέθοδο αποκομιδής απορριμμάτων σχεδιάζει να εφαρμόσει ο δήμος Γρεβενών, προωθώντας το ονομαζόμενο «Πνευματικό Σύστημα Αποκομιδής Αστικών Απορριμμάτων» που λειτουργεί σε πολλές πόλεις του κόσμου.
Το συγκεκριμένο σύστημα, σύμφωνα με τη μελέτη που συντάχθηκε, λειτουργεί με ένα δίκτυο σημείων αποκομιδής στερεών αποβλήτων, το οποίο διαθέτει αυτοματοποιημένους κάδους που συνδέονται με υπόγειο κύκλωμα σωληνώσεων μεταφοράς των απορριμμάτων σε κεντρικό σταθμό συλλογής. Η μεταφορά των απορριμμάτων, μέσω των αγωγών, γίνεται με ωστική δύναμη του αέρα που παράγεται από ειδικούς ανεμιστήρες

ΠΡΟΣΤΙΜΟ 40.000 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΚΟΖΑΝΗΣ ΣΤΗΝ ΔΕΗ Α.Ε.

Πρόστιμο ύψους 40.000 ευρώ επέβαλε η νομαρχία Κοζάνης στη ΔΕΗ Α.Ε. γιατί προχώρησε χωρίς την απαιτούμενη έγκριση στην κοπή δέντρων στο δάσος Μαυροπηγής προκειμένου να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην περιοχή της Πτολεμαϊδας.

ΛΙΜΝΕΣ ΠΡΕΣΠΩΝ ΚΑΙ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – ΝΕΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Βρίσκονται στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας, αποτελούν έναν μοναδικό υγροβιότοπο και γύρω τους αναπτύσσουν δραστηριότητα καλλιεργητές φασολιού, ψαράδες, κτηνοτρόφοι, ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων και κάτοικοι της περιοχής.
Πρόκειται για τις λίμνες Πρέσπες για τις οποίες δημιουργούνται νέα δεδομένα, μετά την πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση που χαρακτηρίζει «Εθνικό Πάρκο Πρεσπών» τη χερσαία και λιμναία περιοχή της Μικρής και Μεγάλης Πρέσπας. Η απόφαση «αγγίζει» όλους όσοι δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό, τον καθένα ωστόσο με διαφορετικό τρόπο.

Θεσμοθέτηση της προστατευόμενης περιοχής της λίμνης Καστοριάς

Εξελίξεις για την περιοχή της Καστοριάς σηματοδοτεί, εξάλλου η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη θεσμοθέτηση της Προστατευόμενης περιοχής της λίμνης Καστοριάς. Πρόκειται για αίτημα δέκα τουλάχιστον χρόνων, αναφέρει από την πλευρά του, ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Τσαμίσης.
Όπως εξηγεί, το περιβαλλοντικό της πρόβλημα είναι μεγάλο, καθώς εδώ και χρόνια η λίμνη επιβαρύνθηκε από φυτοφάρμακα λόγω των παραλίμνιων καλλιεργειών, από λύματα που κατέληγαν στα νερά της μέχρι να λειτουργήσει ο βιολογικός καθαρισμός, από φερτές ύλες που μεταφέρθηκαν μέσω των χειμάρρων και μείωσαν στο ένα τρίτο το βάθος της και άλλα βιολογικά φαινόμενα που ακολούθησαν και διατάραξαν την οικολογική ισορροπία της.
Παράλληλα, οποιαδήποτε παρέμβαση δεν μπορούσε να υλοποιηθεί, ούτε να χρηματοδοτηθεί από Ευρωπαϊκά Προγράμματα, χωρίς να υπάρχει Φορέας Διαχείρισης της λίμνης.
Επόμενο βήμα για τη λίμνη της Καστοριάς αποτελεί η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, που θα σηματοδοτεί την έναρξη λειτουργίας του Φορέα, ο οποίος θα στελεχωθεί από ειδικούς επιστήμονες και τεχνοκράτες

Πηγή:Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονιας Α.Ε.