Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Νέα ημίμετρα για τα αστικά λύματα

Εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού και δίκτυο αποχέτευσης πρόκειται να αποκτήσουν έως το 2013, 350 περίπου δήμοι της χώρας, με πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων. Τα έργα που έχουν 1,5 δις ευρώ προυπολογισμό, θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα “Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη”, το οποίο αντλεί πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.
Στόχοι σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, κ.Σουφλιά, η συνολική κάλυψη των οικισμών σε εγκαταστάσεις βιολογικών καθαρισμών και αποχετευτικών δομών, καθώς και η βελτίωση της ποιότητας των επιφανειακών και υπόγειων νερών της χώρας. Παράλληλα, τα νερά που θα προκύπτουν από τον βιολογικό καθαρισμό πρόκειται να χρησιμοποιούνται για αρδρευτικούς σκοπούς σε περιοχές που παρουσιάζουν έλλειμμα.
Σημειώνεται ότι παρά τις εξαγγελείες για συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης βιολογικών κι αποχετευτικών δομών, εξακολουθεί να εκκρεμεί κατά της Ελλάδας προειδοποίηση για παραβίαση της κοινοτικής οδηγίας 91/271 σχετικά με τη διαχείριση των αστικών λυμάτων. Χαρακτηριστική περίπτωση η υπόθεση του Θριάσιου Πεδίου, το 2004, όπου το Ευρωδικαστήριο έπειτα από άσκηση προσφυγής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταδίκασε την Ελλάδα για τα αστικά λύματα της περιοχής τα οποία απορρίπτονται σε «ευαίσθητες» ζώνες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2007-2013
ΠΗΓΗ:tvxs.gr