Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Η Ελλάδα επιμένει στο λιγνίτη

Μετά το «όχι» του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη στον λιθάνθρακα, το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής αναμένεται να προτείνει να παραμείνει ο λιγνίτης και τα στερεά καύσιμα ως βασικό καύσιμο ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα μας μέχρι το 2020.
Πιο συγκεκριμένα, το Συμβούλιο πρόκειται να ζητήσει την εξόρυξη των κοιτασμάτων της Δράμας και της Ελασσόνας στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία που παραμένουν ανεκμετάλλευτα, καθώς και την καθυστέρηση μερικά χρόνια της απόσυρσης των παλαιών μονάδων λιγνίτη της ΔΕΗ. Την ίδια στιγμή που στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την ψήφιση του νέου νομοθετικού πακέτου μέτρων για μείωση των εκπομπών, εντείνονται οι διεργασίες για την απεξάρτηση από τα στερεά ορυκτά καύσιμα, η Ελλάδα επιμένει «βρώμικα».
Ο λιγνίτης είναι πιο ρυπογόνο καύσιμο από το λιθάνθρακα και έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Σε πλήρη αντίθεση με τα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα, το Υπουργείο Ανάπτυξης έδωσε πρόσφατα άδεια στην εταιρεία ΤΕΡΝΑ για την κατασκευή της πρώτης ιδιωτικής μονάδας λιγνίτη στη Φλώρινα, ενώ η ΔΕΗ εξακολουθεί να πιέζει για κατασκευή μονάδων λιθάνθρακα στο Αλιβέρι και τη Λάρυμνα.
Σύμφωνα με τη νέα επιστημονική έκθεση της οργάνωσης «Λύσεις για την κλιματική αλλαγή: όραμα βιωσιμότητας για την Ελλάδα του 2050», η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να τονώσει την οικονομία και να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της, χωρίς τη χρήση εισαγόμενου λιγνίτη και λιθάνθρακα.
ΠΗΓΗ: tvxs.gr