Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

Οικολογική ενέργεια στην Ικαρία

Ξεκινά μέσα τις επόμενες ημέρες στην Ικαρία, η κατασκευή του πρώτου στην Ευρώπη οικολογικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Το έργο προβλέπεται να ξεκινήσει στις 7 Ιουνίου 2008 με την επίσημη εγκατάσταση της ΕΝΕΤ, της εταιρίας δηλαδή που έχει αναλάβει την υλοποίηση του στην περιοχή Πέζι του δήμου Ραχών. Η σύμβαση που έχει υπογραφεί με την ΔΕΗ αναφέρει ότι το έργο θα πρέπει να παραδοθεί σε 18 μήνες, όμως σύμφωνα με την γνώμη των ειδικών, θα πάρει λίγο παραπάνω από τα δυο (2) χρόνια. Θα κοστίσει 20 εκατ. ευρώ, με την Ε.Ε. να χρηματοδοτεί τα 3,5 εκατ. και την ΔΕΗ τα 16,5 εκατ. ευρώ, ενώ γίνονται προσπάθειες για ένταξή χρηματοδότησης του (τουλάχιστον ενός ακόμα σκέλους του) στο Δ´ ΚΠΣ.
 
Ο κ. Μαλαχίας Γιώργος (Μηχανολόγος-Τεχνικός Σύμβουλος του δήμου Ραχών για το έργο) μας είπε ότι ο πιο σαφής τίτλος του έργου είναι: Αναστρέψιμο Υδροηλεκτρικό Έργο με Ανεμογεννήτριες και συνεχίζει: Το έργο είναι ίσως το πρώτο (πρότυπο) στην Ευρώπη (γίνεται άλλο ένα στα Κανάρια νησιά αλλά ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί), και εστιάζεται στην ταυτόχρονη ενέργεια των δυο ανανεώσιμων πηγών (υδατικής, αιολικής) .


Το έργο είναι σύνθετο, αποτελείτε από δυο σταθμούς υδροστροβίλων, ένα αιολικό πάρκο (με 4 ανεμογεννήτριες των 600 KW, με δυνατότητα τοποθέτησης και άλλων τεσσάρων ανεμογεννητριών στο μέλλον), δύο δεξαμενές (μικρά φράγματα στην Άνω και Κάτω Προεισπέρα) των 80.000 κυβικών μέτρων κ.μ. και ένα μεγάλο αντλιοστάσιο στην Κάτω Προεισπέρα). Από το φράγμα του Πεζιού με την χωρητικότητα του 1 εκατ. κυβικών μέτρων (κ.μ.) νερού (έχει μετρηθεί ότι από την παραπάνω περιοχή τον χειμώνα χύνονται στην θάλασσα 7 με 8 εκατ. κ.μ), αυτά τα νερά λοιπόν, τα παίρνουμε με υπερχείλιση και θέτουμε σε λειτουργία τους υδροστροβίλους, υπάρχει ένας κοντά στο φράγμα της τάξεως του 1 MW και δυο στην Κάτω Προεισπέρα των 1,55 MW έκαστος (συνολική ισχύς 4,1 MW). Η λειτουργία του έχει ως εξής: τον Χειμώνα από το Πέζι με υπερχείλιση θα γεμίζει η πάνω δεξαμενή και θα κινεί τον μικρό υδροστρόβιλο, στην συνέχεια θα κατηφορίζει με αγωγό στην κάτω δεξαμενή όπου θα κινεί τους άλλους δυο.


Η πρωτοτυπία του έργου βρίσκεται στην αναστρεψιμότητα, δηλαδή, από τις 15 Απριλίου μέχρι 15 Οκτωβρίου όπου το νερό του φράγματος θα δίδεται για άρδευση και ύδρευση δεν θα πηγαίνει νερό στους υδροστρόβιλους. Η πάνω δεξαμενή των 80.000 κ.μ. θα έχει γεμίσει με νερό, αυτό θα κατεβαίνει στην κάτω δεξαμενή θα παράγει ρεύμα μέσω των υδροστροβίλων και το βράδυ που η Ικαρία δεν θα χρειάζεται τόση ισχύ (όσο την ημέρα) οι ανεμογεννήτριες θα κινούν τις αντλίες του αντλιοστασίου (στην κάτω δεξαμενή) και θα ανεβάζουν το νερό στην πάνω και έτσι θα διαγράφεται ένας κύκλος με μικρές απώλειες.


Το καλοκαίρι που η κατανάλωση ενέργεια μεγαλώνει (3,5 με 4 MW τον χειμώνα, 9 με 10 MW το καλοκαίρι) η παραγωγή θα συμπληρώνεται από τις ντίζελομηχανές του εργοστασίου στον Αγ. Κήρυκο.


Το έργο εκτός από τα χωματουργικά, τα κτιριακά, τους αγωγούς νερού, τις ανεμογεννήτριες, τους υδροστροβίλους, το αντλιοστάσιο περιλαμβάνει και το skanda, ένα αυτόματο ηλεκτρονικό σύστημα που εγκαθίσταται στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στον Αγ. Κήρυκο και με μια οπτική ίνα θα δίνει εντολές στους όλους τους σταθμούς παραγωγής για την άμεση λειτουργία τους.


Η Ικαρία συνδυάζει ένα πολύ καλό δυναμικό τόσο σε αέρα αλλά και με το φράγμα στο Πέζι σε πολύ νερό, στόχος του Υβριδικού είναι να καλύπτονται οι ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα 100% κατά του χειμερινούς μήνες και το καλοκαίρι στο 70%.


Το έργο είναι ερευνητικό, αν πετύχει θα μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλα νησιά. Να συμπληρώσουμε ότι έχει ξεκινήσει και η αναβάθμιση του δικτύου μέσης τάσης των 20kv ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στην λειτουργία του νέου σταθμού. Επειδή το έργο γίνεται μέσα στο φαράγγι της Χάλαρης, μια οικολογικά ευαίσθητη περιοχή (ανήκει στις περιοχές NATURA) ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξουν επιβαρύνσεις με μόλυνση αλλά και στην αισθητική της.

ΠΗΓΗ: www.ert.gr

1 σχόλια:

Κατερίνα Β. είπε...

Sorry για την έκταση του άρθρου..