Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008

Θάνατος 16χρονου από αστυνομικό...

Ηταν ζήτημα χρόνου να συμβεί. Ηδη δυό χρόνια πριν, οι γιατροί που περιέθαλπταν τους τραυματίες στις φοιτητικές διαδηλώσεις προειδοποιούσαν ότι κατά τύχη δεν είχαμε θρηνήσει θύματα. Τα γκλομπ που κρατούσαν τα «ακούνητα στρατιωτάκια» του κ.Πολύδωρα είχαν προσγειωθεί στα κεφάλια των φοιτητών μερικά εκατοστά πιο πέρα από το σημείο που θα προκαλούσε το θανάσιμο πλήγμα.
Από τότε η κατάσταση χειροτέρευσε.Οι θύτες, από τους βασανιστές του αστυνομικού τμήματος στην Ομόνοια μέχρι τους τραμπούκους αξιωματικούς της ζαρντινιέρας στην Θεσσαλονίκη, αθωώνονται ή πέφτουν στα μαλακά. Τα θύματα, όπως ο Κύπριος φοιτητής στην υπόθεση της ζαρντινιέρας, παραπέμπονται σε δίκες από μια Δικαιοσύνη που όχι μόνο τυφλή δεν είναι αλλά αλλοιθωρίζει μονίμως προς την εξουσία.
Θα χυθεί πολλή μελάνη για τα αίτια και τις συνθήκες του χθεσινού προαναγγελθέντος θανάτου. Η αστυνομία ήδη υποστηρίζει ότι οι άνδρες της είχαν δεχθεί επίθεση. Αυτόπτες μάρτυρες επμένουν ότι πρόκειται για εν ψυχρώ δολοφονία. Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν σκοτώνεις ποτέ ένα 16χρονο αγόρι.
Οι αντιδράσεις για την χθεσινή δολοφονία που επεκτάθηκαν αμέσως σε όλη την Ελλάδα, υποδηλώνουν μια βαθύτατη κοινωνική δυσφορία και αγανάκτηση που σιγοβράζουν….

Ζητώ συγνώμη αν καταχρώμαι το blog για να προβάλλω την παραπάνω είδηση. Παρόλο που δεν σχετίζεται με περιβαλλοντικά, νομίζω ότι μας αφορά όλους σαν ανθρώπους (αν βέβαια θεωρούμαστε ακόμα άνθρωποι μετά από όλα όσα συμβαίνουν..). Ο θάνατος ενός δεκαεξάχρονου παιδιού από σφαίρα αστυνομικού, είναι γεγονός.. Και όπως και να’χει, όποια δικαιολογία και να προβάλλουν, το να σκοτώνεις κάποιον εν ψυχρώ, ανήλικο ή ενήλικο, είναι ασυγχώρητο και μας γυρίζει σε περίεργες και σκοτεινές εποχές…

6 σχόλια:

ΜΗΔ είπε...

To oti itan 16xronos den nomizw oti prepei na enixyei tis entypwseis (thetikes i arnitikes).
Gia to symvan twra , to provlima nomizw den antimetwpizetai me to katargw tin astunomia kai afinw tous baxalous na egathastisoun tin koinwnia poy epithymun ,... H astynomia opws kai oi ypoloipes ypiresies enos sygxronou kratous prepei na yparxei, alla o skopos tis en prokeimenw einai i diatirisi tis asfaleias kai tis taxis...
Ston eulogimeno mas topo ayto pou ftaiei einai poioi apartizoun tis ypiresies kai sygekrimena to swma tis astynomias...
H xamili paideia twn katwterwn astynomikwn einai pou ftaiei kata ti gnwmi mou kai kata deyteron oi proistamenoi tous pous den mporoun na tous kanoun koumanto (san ta swmata misthofwrwn ston E.S) ...
Epeita oi koinwnia mas exei apotyxei kai nwritera apo tin proslipsi kai apodwsi eksousiwn stous astynomikous klp . Apetyxe otan dimiourgise tis synthikes na trygirnaei o 16xronos me tous baxalous kai tous anarxikous..

Ayta syntoma , dioti ta gegonota ta parakolouthisa en taxei apo to ekswteriko kai den exw kali eikona sto sygekrimeno...

Κατερίνα Β. είπε...

Τελικά, η αστυνομία αποτελεί υπηρεσία που προστατεύει και δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη; Όλα αυτά τα γεγονότα που ακούμε κατά καιρούς δημιουργούν φόβο και συστολή, σε ένα κατά τα αλλά ΄΄ δημοκρατικό κράτος ΄΄. Όντως γυρίζουμε σε περίεργες εποχές Μαρία, και εκεί είναι το πρόβλημα. Στη λέξη ΄΄γυρίζουμε ΄΄.. Ενώ θα έπρεπε να πηγαίνουμε μπροστά, ξεκινάμε πάλι από την αρχή να διεκδικούμε πράγματα που αποκτήθηκαν πολύ καιρό πριν και να αντιμετωπίζουμε καταστάσεις που δεν θα έπρεπε να αφορούν κράτη με δημοκρατικά πολιτεύματα.

Φυσικά τα αρνητικά σχόλια προς την αστυνομία, δεν αφορούν όλους τους αστυνομικούς. Βέβαια και αυτοί έχουν ένα μερίδιο ευθύνης, αφού όταν βλέπουν ακραίες και παραβατικές συμπεριφορές δεν τις καταδικάζουν, αλλά προσπαθούν να τις συγκαλύψουν και να τις δικαιολογήσουν.

Συμφωνώ με τον ΜΗΔ για την ευθύνη του κράτους. Δυστυχώς δεν δίνει στους νέους ανθρώπους ελπίδα, όραμα, προοπτική, εφόδια, κίνητρα, μόρφωση, δουλειά, αγάπη, φροντίδα, προσοχή, αλλά τους δίνει καταπίεση, φτώχεια, ανεργία, αδιαφορία, αδιέξοδα, αμορφωσιά και απαξίωση. Με σοκάρει όμως, πως η αντίδραση, η επαναστατική φύση και η αμφισβήτηση (ειδικά στην περίοδο της εφηβείας), τιμωρείται με αυτόν τον τρόπο.

Σημασία έχει πως ένα παιδί πέθανε. Η απόδοση ευθυνών και η τιμωρία είναι ένα σημαντικό θέμα και ελπίζω αυτή τη φορά (ή καλύτερα για πρώτη φορά) να γίνει σωστά…

Maria Ts. είπε...

Η κατάσταση συνεχίζει να γίνεται όλο και πιο παρανοική..Αυτήν την ώρα στην Αθήνα αλλά και εδώ οι κωλόμπατσοι συνεχίζουν να δέρνουν κόσμο..και όλο αυτό γιατί????
Επειδή ο κόσμος διαμαρτύρεται για τον άδικο χαμό ενός νεαρού?Και παρεπιπτόντως, ακόμα και με γκλοπιές στο κεφάλι(όπως συνηθίζουν να ρίχνουν τα γουρούνια) μπορούμε και πάλι να θρηνήσουμε θύματα..
και φίλε Γιώργο μην ακούω ότι φταίει ο 15χρονος που τριγυρνούσε με μπάχαλους..Αυτές είναι παρατραβηγμένες απόψεις τη στιγμή που βλέπεις ότι τα άτομα(ή τα ζώα καλύτερα..) έχουν αποθρασυνθεί τελείως...Δηλαδή ΕΛΕΟΣ!!!
Ε Λ Ε Ο Σ

alex.00 είπε...

Πραγματικα ειμαι πολυ λυπημενος...
Δεν εχω να πω τιποτα...
Ας ειναι ελαφρυ το χωμα που θα σκεπασει αυτο το αθωο παιδακι...

p.s. @Maria: Ουτε να το σκεφτεσαι οτι κανεις καταχρηση του blog. Ο χωρος αυτος δημιουργηθηκε για να λεμε αυτα που μας απασχολουν.
(ασε που εισαι και admin τωρα και κανεις ο,τι θες)

rationalist είπε...

1. Δεν νομίζω ότι γίνετε καμία κατάχρηση του blog, καλό είναι να συζητάμε τόσο σημαντικά θέματα έστω και εδώ, αν και όλα τα blogs το έχουν ορθά σαν κορυφαίο θέμα.
2. Δεν νομίζω να υπάρχει άνθρωπος στον πλανήτη που να διαφωνεί με για την άνανδρη/αισχρή/απάνθρωπη…..συμπεριφορά του συγκεκριμένου αστυνομικού, ο οποίος θα πρέπει να τιμωρηθεί παραδειγματικά!
3. Σωστά αντιδρά η κοινωνία μας και καλά κάνει και διαμαρτύρεται! Αυτό που διαφωνούν αρκετοί είναι ο τρόπος, το κάψιμο των πόλεων μας! Η καταστροφή των περιουσιών των μεροκαματιάρηδων καταστηματαρχών κ.λ.π. Η αρπαγή των Πανεπιστημίων και η εκμετάλλευση τους ως ορμητήρια από διάφορους συνήθως μη-φοιτητές που αρπάζουν την ευκαιρία να τα «σπάσουν» χωρίς σκέψη, χωρίς να αντιλαμβάνονται το κόστος που το πληρώνουν οι ίδιοι την επόμενη μέρα, πολλές φορές χωρίς να σκέφτονται την επόμενη μέρα!...Μάλιστα παραλίγο να κάψουνε και αθώους ανθρώπους βάζοντας φωτιά σε κατοικημένη πολυκατοικία στο κέντρο τις Αθήνας…Ίσως να νομίζουμε ότι πάμε μπροστά την κοινωνία μας , δίκαια υπερασπιζόμαστε το αίμα και τις ζωές των συνανθρώπων μας…μήπως όμως το κάνουμε αποσπασματικά?...κάποιοι παλιότερα χύσανε αίμα και δώσανε την Ζώη τους για αρχές, ιδανικά, για την ελευθερία και τη δημοκρατία…άραγε τους τιμάμε και τους σεβόμαστε αυτούς σε αντίστοιχο βαθμό? Ή αντιπαραθετόμαστε στις απόψεις τους, στο έργο τους ..στη ίδια τους τη ΖΩΗ? Για να σκεφτούμε όλοι σαν ώριμη κοινωνία τι κάνουμε? Τι κοινωνία είμαστε? Κοινωνία του μπάχαλου? Κοινωνία των εφήμερων ξεσπασμάτων μόνο?

ΜΗΔ είπε...

Oi akrotites einai panta katakritaies... H dolofonia einai dolofonia kai ayto den mporei na to ekswraisei kaneis..
Wstoso to poios apothrasynetai i oxi einai thema pros sizitisi. Tin idia orgi pou prokalei se olous mas i kataxrisi eksousias , nomizw alli tosi orgi mas prokalei i tha eprepe na mas prokalei i kataxrisi eleytherias .. Polloi nomizw paranoun to politeyma dimokratia , periorizontas to se 'aperioristes eleytheries' , enw kata ti gnwmi moy tha eprepe na periorizetai ws 'aperioristes ypoxrewseis ston sympoliti mu'. an thelete antikatastiste ti lexi sympoliti mu me ti lexi Koinwnia...
Twra an kapoioi einai kwlompatsoi kai kapioi alloi kwlobahaloi , nomizw tha to krinei o kathenas monos tou ...wstoso se oti me afora apofeygw ti genikeysi .. kathe astynomikos den einai ek proimiou kwlobatsos kai sygxronws kathe anarxikos den einai ek prwimiou eglimatias..
Synopsizw epikaloumenos ksana ta logia kapoiou symantikou pou orizoyn ti dimokratia : "Diafwnw katheta me ayto pou les, alla tha yperaspisw kai me ti zwi mou an xriasthei to dikaiwma sou na to les".