Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008

Το Συμβούλιο Ατομικής Ενέργειας (ΤΑΕΚ) της Τουρκίας έδωσε χθες το «πράσινο φως» στη ρωσική εταιρεία ΖΑΟ Αtomstroyexport για την κατασκευή του πρώτου σταθμού πυρηνικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.
Το εργοστάσιο θα ανεγερθεί στην περιοχή Ακούγιου της πόλης της Μερσίνης στη Νότια Τουρκία. Από την ανάλυση των τεχνικών λεπτομερειών (διαδικασία η οποία άρχισε τον Νοέμβριο) «διαπιστώθηκε ότι τηρούνται όλοι οι όροι ασφαλείας και θα εφαρμοσθεί υψηλή τεχνολογία νέας γενιάς, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που επιβάλλει η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ)» όπως ανακοινώθηκε επισήμως. Πρόκειται για την υλοποίηση μιας φιλόδοξης όσο και αμφιλεγόμενης συμφωνίας ανάμεσα στον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου, τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, με στόχο τη σταδιακή ενεργειακή απεξάρτηση της γείτονος από τους υδρογονάνθρακες μέσω της πυρηνικής ενέργειας.
Επιστήμονες, περιβαλλοντολόγοι και οργανώσεις που ασχολούνται με την προστασία του περιβάλλοντος έχουν εκφράσει έντονες αντιρρήσεις για το σχέδιο αυτό και έχουν προβεί σε διαμαρτυρίες, επικαλούμενοι τους κινδύνους που συνεπάγεται η εγκατάσταση πυρηνικής ηλεκτροπαραγωγού μονάδας σε έδαφος ιδιαίτερα σεισμογενές όπως είναι της Τουρκίας.
Η κυβέρνηση της Αγκυρας δεν έδωσε σημασία στις διαμαρτυρίες και προχώρησε το σχέδιο με το επιχείρημα ότι «προέχουν οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας». Αυτό σημαίνει ότι σύντομα θα δοθεί η απαιτούμενη κυβερνητική έγκριση και θα υπογραφεί η απαραίτητη σύμβαση για να αρχίσουν τα έργα και να προχωρήσει το σχέδιο.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Αnka μετέδωσε ότι για τον διαγωνισμό που προκηρύχθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο από την Επιχείρηση Ηλεκτρισμού της Τουρκίας (ΤΕΤΑS) αρχικά είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον 13 εταιρείες, τελικά όμως υπήρξε μόνο μία συμμετοχή, εκείνη της κοινοπραξίας της Αtomstroyexport με τις τουρκικές εταιρείες Ιnterrrao και Ρark Τeknik. «Ειναι η μόνη προσφορά που πληροί τα κριτήρια της προκήρυξης» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΤΑΕΚ, ύστερα από τη μελέτη των προδιαγραφών του εργοστασίου.
Προ ημερών ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Χιλμί Γκιουλέρ είχε δηλώσει ότι σύντομα θα προκηρυχθεί νέος μειοδοτικός διαγωνισμός και θα ανοίξουν οι προσφορές για την κατασκευή ενός δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου στις ακτές του Εύξεινου Πόντου. Κατά την εφημερίδα «Χουριέτ», η κυβέρνηση έχει στα σχέδια την κατασκευή τριών πυρηνικών εργοστασίων, το καθένα δυναμικού 4.000 μεγαβάτ (συν ή πλην 25%).
Πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης είναι η κατά το δυνατόν ενεργειακή απεξάρτηση από το εισαγόμενο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και γι΄ αυτό κρίνεται απαραίτητη η στροφή προς άλλες μορφές ενέργειας όπως η πυρηνική. Για να ρίξει βέβαια στάχτη στα μάτια των οικολόγων, η Αγκυρα ανακοινώνει ότι μελετώνται επίσης σχέδια για τις ανανεώσιμες πηγές όπως η αιολική και η ηλιακή.

1 σχόλια:

ΜΗΔ είπε...

H Πυρηνική Ενέργεια αδιαμφισβήτητα συγκαταλέγεται στις Ενερχειακές Πηγές 'Βάσης' μαζί με τους υδρογονάνθρακες .
Ευρωπαϊκές Χώρες συντηρούν στο έδαφος τους Πυρηνικούς Αντιδραστήρες (Γαλλία 59, Βρετανία 19,Γερμανια 17 ,Σουηδία 10 κλπ)για την παραγωγή ηλεκτρισμού.
Φυσικά πολύ εύστοχα θα παρατηρήσει κανείς ότι όλες οι παραπάνω χώρες δεν έχουν την σεισμικότητα της Ελλάδος και της Τουρκίας.

Κατά τη γνώμη μου {χωρίς να έχω στοιχεία} το πλέον επικίνδυνο για διαρροή ραδιενέργειας δεν είναι οι εγκαταστάσεις των αντιδραστήρων αλλά μάλλον η χώροι απόθεσής τους...

Προσωπικά τοποθετούμε ως 'επιφυλακτικός ' έναντι των Πυρηνικών Αντιδραστήρων , αλλά σίγουρα όχι ξερά - Εναντίων τους.

Η απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το φυσ. αέριο αποτελεί ευσεβή πόθο ,φαντάζομαι ,όλων των χωρών στον κόσμο .Οπότε εν αναμονή της Πυρηνικής Σύντηξης (ακόμη ελάχιστη πρόοδος έχει επιτευχθεί..) η Πυρηνική Σχάση αποτελεί την μόνη άμεση λύση.

Φυσικά δεν νομίζω πως η μαζική στροφή στην πυρηνική ενέργεια είναι το πρώτο βήμα . Πιστεύω ότι πρώτα κάθε έθνος θα πρέπει να περιορίσει αισθητά την ενεργειακές τους απαιτήσεις (ορθολογική χρήση ηλεκτρισμού και υδρογονανθράκων στην καθημερινότητα τους όλοι οι πολίτες ξεχωριστά) και μετά να επενδύσει όσο περισσότερο γίνεται σε ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας (σαν βασική αρωγή στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής.. ) και μετά να σκεφτεί πολύ σοβαρά την χρήση πυρηνικής ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών που απομένουν ....


Ο διάλογος δεν πρέπει να αργήσει και όλοι οφείλουν να προετοιμαστούνν για να πάρουν θέση στο ζήτημα.