Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008

Μεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, από άγνωστη ως στιγμής αιτία, λίγο μετά τα μεσάνυκτα, σε δασική περιοχή του δήμου Καμείρου.
Λόγω της κρίσιμης κατάστασης, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κήρυξε το δήμο Καμείρου σε κατάσταση εκτάτου ανάγκης, ύστερα από σχετικό αίτημα της νομαρχίας Δωδεκανήσου. Οι προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς γίνονται μόνο από εδάφους, αφού λόγω των ισχυρών ανέμων, των οποίων η ένταση φτάνει τα 9 μποφόρ, καθιστούν αδύνατη την από αέρος κινητοποίηση πυροσβεστικών δυνάμεων. Στην περιοχή έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας και κάτοικοι του νησιού με μηχανήματα, που διατέθηκαν από τους δήμους και τη νομαρχία.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρμόδιων δασικών υπηρεσιών, η πυρκαγιά έχει κάψει ως τώρα 15.000 στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης, ενώ, όπως έγινε γνωστό αναμένεται η μετάβαση, στο νησί, ειδικής ομάδας της ΕΜΑΚ, για την ενίσχυση της προσπάθειας πυρόσβεσης.Το πρωί, εκδηλώθηκε και νέα πυρκαγιά στο νησί, στην περιοχή Γλυφάδα Σιαννών του δήμου Αταβύρου, η οποία αντιμετωπίστηκε εγκαίρως από τις δυνάμεις πυρόσβεσης.

4 σχόλια:

Maria Ts. είπε...

Και απλά αναρωτιέμαι ώς πότε θα κρατήσει αυτή η ιστορία...Θεωρούσα ότι οι μεγάλες πυρκαγιές λάβαιναν χώρα μόνο το καλοκαίρι αλλά σ' αυτόν τον τόπο όλα είναι πιθανά!Ακόμα και μέσα στο χειμώνα, μπορεί μια περιοχή να γίνει κρανίου τόπος, αρκεί να είναι κατάλληλες οι συνθήκες.. (άνεμοι και τα σχετικά..)Απορώ σε τι τόπο θα ζήσουμε..

alex.00 είπε...

tr00... Kαι μεις καλα είμαστε. Που να δεις σε τι κοσμο θα ζουν τα παιδια μας...
Παντως ειναι πραγματικά τρομερό. Φωτιά τον Δεκέμβριο. :[

Bax είπε...

Δεν έχω λόγια παιδιά. Και μάλιστα είχαν προηγηθεί και κάποιες βροχές τις προηγούμενες ημέρες...Οπότε οι κατάλληλες μετεωρολογικές συνθήκες (Θερμότητα-οξυγόνο-υγρασία καύσιμης ύλης) δεν ικανοποιούνται με τίποτα και οι τρεις ώστε να ξεσπάσει πυρκαγιά που να κάψει μάλιστα τόση έκταση. Μάλλον από αμέλεια ή και από εμπρησμό (που δεν θέλω να το πιστεύω) θα ξέσπασε αφού από φυσικά αίτια από λίγο έως και πολύ δύσκολο μου φαίνεται!

Maria Ts. είπε...

Τελικά, 30.000 είναι τα στρέμματα δασικής έκτασης που γίναν στάχτη στη Ρόδο από αυτην την ασυνήθιστη χειμωνιάτικη πυρκαγιά...Η φωτία ξεκίνησε ξημερώματα Πέμπτης 4 Δεκέμβρη...
Και εις άλλα με υγεία...