Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

Τα Χριστούγεννα, όπως όλοι γνωρίζουμε, ένα από τα πλέον συνηθισμένα διεθνώς έθιμα είναι η αγορά Χριστουγεννιάτικου Δέντρου και ο στολισμός του με πολύχρωμες μπάλες παντός είδους στολίδια, φωτάκια κ.λ.π. Τις ημέρες των Χριστουγέννων είναι εύλογη η μεγάλη ζήτηση των χριστουγεννιάτικων δένδρων είτε τεχνητών είτε φυσικών. Όλοι θα έχουμε παρατηρήσει μικροπωλητές χριστουγεννιάτικών φυσικών δένδρων σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου. Παράλληλα σε μεγάλα πολυκαταστήματα, supermarket, εποχιακά καταστήματα υπάρχουν χριστουγεννιάτικα δένδρα, διαφόρων μεγεθών και χρωμάτων για όλες τις προτιμήσεις των καταναλωτών. Και στις δύο περιπτώσεις παρατηρείται αξιοσημείωτος τζίρος πωλήσεων κάθε χρόνο. Έτσι λοιπόν, το αγοραστικό κοινό, έχει δύο επιλογές αναφορικά στην αγορά των Χριστουγεννιάτικων δένδρων, τα φυσικά και τα τεχνητά. Η χρήση ποιου από τα δύο όμως έχει μεγαλύτερη οικολογική επιβάρυνση στο περιβάλλον;.
Πλεονεκτήματα τεχνητών χριστουγεννιάτικων δένδρων
- Δεν χάνει το φύλλωμα του
- Είναι εύκολη η μεταφορά τους και η αποθήκευση τους μετά τα Χριστούγεννα μέχρι τον επόμενο χρόνο. (συναρμολογούμενα)
- Ομοιόμορφη παρουσία (ύψος-μέγεθός)
- Μεγαλύτερο κύκλο ζωής χωρίς φθορές, με σημαντική μείωση του κόστους αγοράς κάθε χρόνο
- Εγγύηση 5 και 10 ετών πολλές φορές (αναλογιστείτε πόσα φυσικά χριστουγεννιάτικα δένδρα αντιστοιχούν στην εγγύηση του τεχνικού)
Μειονεκτήματα τεχνητών Χριστουγεννιάτικων δένδρων
- Δεν είναι βιοδιασπόμενο, μπορεί να παραμείνει στην ίδια κατάσταση θαμμένο, αναλλοίωτο για μεγάλο χρονικό διάστημα προκαλώντας σημαντικό πρόβλημα στο περιβάλλον
- Ορισμένα, τα υλικά δεν είναι ανακυκλώσιμα (πλαστικό)
Πλεονεκτήματα φυσικών Χριστουγεννιάτικων δένδρων
- Δημιουργεί φυσική ατμόσφαιρα
- Φυσικό χρώμα και άρωμα
- Στο τέλος των Χριστουγέννων, μπορεί να ανακυκλωθεί εύκολα και γρήγορα, ενώ μπορεί να καεί και στο τζάκι
Μειονεκτήματα φυσικών Χριστουγεννιάτικων δένδρων
- Κατά τη διάρκεια ζωής του, μέχρι να κοπεί η ύπαρξη του παίζει σημαντικό ρόλο στην οικολογική αλυσίδα.
Όποια και να είναι η απόφαση του αγοραστή, η καταναλωτική μανία προκαλεί τις περισσότερες φορές σημαντική επιβάρυνση στο Οικολογικό σύστημα.