Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

Επιτέλους κάτι «καλό» σχετικά με την Προστασία του Περιβάλλοντος στη Χώρα μας

Σε μια από τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία του εγκεκριμένου συλλογικού συστήματος ανακύκλωσης «ΑΦΗΣ Α.Ε.» του έτους 2008 για την εναλλακτική διαχείριση των ηλεκτρικών στηλών (φορητών μπαταριών), παρότι ξεκίνησε την συλλογή χρησιμοποιημένων φορητών μπαταριών μόλις πριν από τριάμισι χρόνια, ξεπερνώντας άλλες χώρες που ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα αντίστοιχα προγράμματα ανακύκλωσης.
Η συλλογή μπαταριών ξεπέρασε τους 500 τόνους (περίπου 19.000.000 μπαταρίες) δηλαδή ποσοστό 26% επί των πωληθέντων μπαταριών, υπερκαλύπτοντας 4 χρόνια νωρίτερα τον στόχο του 25% που θέτει η ΕΕ για τα κράτη μέλη το έτος 2012.
Παράλληλα η Ελλάδα κατέχει την δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρώπης
(38.500 κάδοι με εξαιρετική κατανομή ανάλογη της πληθυσμιακής κατανομής), μετά την Γερμανία και μακράν της τρίτης που είναι το Βέλγιο, αναφορικά με τις τοποθετήσεις κάδων για τις φορητές μπαταρίες.

www.afis.gr

4 σχόλια:

Κατερίνα Β. είπε...

μπράβο μας! Τέτοια νέα να ακουμε..

ΜΗΔ είπε...

Koita na deis...Telika i Tsoumeleka ta spase pali...
Kata ti gnwmi mu i lysi sto thema "Bataries" den dinetai me tin anakyklwsi (allwste einai gnwsto oti oi bataries kata karavies kataligoun se apw anatolikes xwres , opoy i diadikasia telikis aposyrsis , dioloy filiki gai to perivallon einai kai tous idious toys apasxoloumenous ston en logw klado viomixanias) .. Kata ti gnwmi mu i lysi einai stin epanafortisi ! Kakws kalliergeitai i aisthisi "Apoxwrisou ston kado tis "Afis" tis batarries su kai mazi kai tis typseis su.."

Κατερίνα Β. είπε...

Δεν το έχω ψάξει περισσότερο το θέμα και δεν ξερω για την εκδοχή που αναφέρεις για μεταφορά τους σε ανατολικές χώρες. Δεν νομίζω πάντως κάποιος να πλήρωνε για να μεταφέρει κάτι άχρηστο για αυτόν (δική μου πρωτη σκέψη στην ανάγνωση αυτής της εκδοχής). Πιστεύω ότι γίνεται κάτι καλύτερο από το να τις πετάμε ανεξέλεγκτα στις χωματερές, ρυπαίνοντας με επικίνδυνες ουσίες νερά και εδάφη.

Μην είμαστε αρνητικοί πάντως και ψάχνουμε να βρούμε συνεχώς μελανά σημεία για το κάθετι. Όσο για την επαναφόρτιση είμαι σύμφωνη και σιγουρα είναι καλύτερη λύση. Αλλά μέχρι να γίνει πιο ευρεία η χρήση τους, εγώ είμαι με την Τσουμελέκα..

ΜΗΔ είπε...

Δεν προσπαθώ να απομειώσω την αξία του εν λόγω επιτεύγματος , σημειώνων όμως οτι απλώς το να αυξάνω τα ανακυκλώσιμα υλικά μου αυξάνοντας συγχρόνως και τις υπερκαταναλωτικές μου συνήθειες είναι μάλλον υποκριτικό και δώρον-αδωρο.

Βασισμένος στα κάτωθι εγραψα:
"A global Greenpeace investigation of automobile lead-acid battery collection programs has revealed a massive flow of these extremely toxic wastes from heavily industrialized countries -- particularly Australia, Japan, the U.K. and the U.S. -- to many Third World countries, particularly in Asia." (βεβαια μιλαει για αυτοκινίτων μπαταρίες, αλλά αν και δεν μπορώ να το εντοπίσω θυμάμαι οτι διαβασα οτι το ίδιο συμβαίνει και για τα ξηρά στοιχεία ΠΗΓΗ : http://www.things.org/~jym/greenpeace/myth-of-battery-recycling.html).
Η ΕΕ βέβαι αυτή τη στιγμή έχει 3-4 εργοστασια για αυτή τη δουλειά αλλά δεν νομίζω οτι καλύπτουν όλη την Ευρώπη..

Και εμμένω οτι η Ανακύκλωση ΠΡΕΠΕΙ να συνδιάζεται με επαναχρησιμοποίηση και συνειδητή ελαχιστοποίηση των "Προς ανακύκλωση υλικών" πχ πλαστικά, μπαταρίες .Αλλιώς κατα τη γνώμη μου είναι υποκρισία και εφυσηχασμός συνειδησεων..
Επίσης για την επαναφώρτιση νομίζω οτι η χρήση τους είναι απο οικονομικής πλευράς καλύτερη διοτι το μόνο που χρειάζεται είναι ο επαναφορτιστής , αλλα ακόμη και έτσι το αυξημένο σχετικά κόστος τους αποσβαίνεται πολύ πολύ σύντομα..

Αυτά