Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009



Το λιώσιμο των πάγων, που επιταχύνεται ταχύτερα απ' ό,τι αναμενόταν, έχει δώσει τροφή σε τέσσερα απαισιόδοξα σενάρια για το μέλλον του πλανήτη. Από αυτά, πιθανότερη είναι η άνοδος της στάθμης των θαλασσών, που υπολογίζεται ότι πλέον απειλεί 3.351 πόλεις, το 64% από τις οποίες είναι σε αναπτυσσόμενες περιοχές. H επιτάχυνση των κλιματικών αλλαγών έχει οδηγήσει σε τέσσερα απαισιόδοσα σενάρια για το μέλλον.
Τα πιο αμφισβητούμενα σενάρια είναι αφενός η ακινητοποίηση των ρευμάτων του Ατλαντικού, με αποτέλεσμα το πάγωμα των ακτών των ανατολικών ΗΠΑ και της Ευρώπης, και αφετέρου η απελευθέρωση τόνων μεθανίου στην ατμόσφαιρα από τους πάγους της Αρκτικής.
Ωστόσο, η άνοδος της στάθμης των υδάτων θεωρείται πιθανό σενάριο. Πλέον υπολογίζεται ότι η άνοδος θα φτάσει το 1,5 μέτρο μέχρι το 2100 -σε αντίθεση με παλαιότερη εκτίμηση του ΟΗΕ, που έκανε λόγο για άνοδο από 28 έως 42 εκατοστά. Η ανομβρία είναι το τελευταίο σενάριο και αναμένεται να πλήξει πολλές περιοχές, ειδικά τις νότιες και νοτιοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ.
Το 2007 ήταν η χρονιά που σημειώθηκε το χειρότερο αρνητικό ρεκόρ κάλυψης των θαλασσών και των εκτάσεων με πάγο. Οι μέσες θερμοκρασίες του αέρα στις εν λόγω περιοχές αυξάνονται με ρυθμούς πολλαπλάσιους του μέσου όρου του πλανήτη. Κατά τρεις βαθμούς Κελσίου αυξήθηκε η θερμοκρασία μέσα σε τέσσερα χρόνια στην ευρύτερη περιοχή, ενώ σε θαλάσσιες περιοχές με πλήρη απώλεια πάγου αυξήθηκε μέχρι και πέντε. Μία αύξηση δύο ακόμα βαθμών θεωρείται ότι θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες αλλαγές στο κλίμα της γης.

ΠΗΓΗ:tvxs.gr