Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009


Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να προτείνει στα πλούσια κράτη να συγκεντρώσουν 200 δισεκατομμύρια δολάρια για περιβαλλοντικούς σκοπούς, μέσω επιβολής φόρων στα αέρια των θερμοκηπίων τους από το 2013 μέχρι το 2020, προκειμένου να βοηθήσουν τις φτωχές χώρες να προετοιμαστούν για το φαινόμενο υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Οι τρόποι που προτείνει για την οικονομική συνεισφορά είναι δύο: ο ένας είναι να δοθεί μια σταθερή τιμή για κάθε τόνο εκπομπών και ο άλλος να δίνονται ποσοστά ανά τόνο σε μια παγκόσμια αγορά άνθρακα.
Σύμφωνα με την πρόταση της Ένωσης, εάν οι πλούσιες χώρες πλήρωναν 1 ευρώ ανά τόνο αερίων θερμοκηπίου το 2013 που αυξανόταν στα 3 ευρώ το 2020, θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα χρήματα. Η ιδέα αυτή της συγκέντρωσης χρημάτων αποτελεί πολύ συγκεκριμένη πρόταση και έναν πετυχημένο τρόπο για να πειστούν οι ανεπτυγμένες χώρες να συμφωνήσουν σε δεσμευτικά και σταθερά βήματα για να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θεωρεί τις ανεπτυγμένες χώρες κλειδί για την προσαρμογή των αναπτυσσόμενων χωρών, φιλοδοξεί με τα μέτρα αυτά οι δύο μεγαλύτερες χώρες παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου, που είναι η Κίνα και οι ΗΠΑ, να συμφωνήσουν σε διεθνώς δεσμευτικά μέτρα για το περιβάλλον και να προχωρήσουν σε σταδιακή μείωση των εκπομπών αερίου.
ΠΗΓΗ: tvxs.gr