Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009


Με αφορμή τις/τους συναδέλφους που ασθενούν τις τελευταίες μέρες (ίωση ,γρίπη ή ότι είναι τέλος πάντων) και τα αντιβιοτικά που ίσως κάποιοι από αυτούς αφειδώς καταναλώνουν..

Λίπασμα...
«Περίπου το 90% των φαρμάκων που χορηγούνται στα ζώα αποβάλλονται μέσω των εκκρίσεων. Eτσι, δημιουργείται το λίπασμα κοινώς κοπριά.
οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ακόμη και σε φυτά που μεγάλωναν σε θερμοκήπια μέσα σε έξι εβδομάδες, χρόνος πολύ μικρότερος σε σχέση με τις συμβατικές καλλιέργειες, τα αντιβιοτικά απορροφήθηκαν εύκολα στα φύλλα τους. Eάν τα φυτά αναπτύσσονται σε φυσιολογικούς χρόνους, τότε τα αντιβιοτικά θα εισχωρούν και σε σημεία των φυτών που οι άνθρωποι τρώνε.τονίζουν ότι αν και λιγότερο από το 0,1% των αντιβιοτικών που υπήρχε στο χώμα απορροφήθηκε από το καλαμπόκι, τα μαρούλια και άλλα φυτά, ακόμη κι αυτή η μικροσκοπική ποσότητα έχει άγνωστες επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων που τα καταναλώνουν.

Tέτοιες ανησυχίες υγείας οδήγησαν την Eυρωπαϊκή Eνωση το 2006 στην απαγόρευση της χρήσης αντιβιοτικών ως πρόσθετες ουσίες στις τροφές των ζώων, ως μέσο για την ανάπτυξή τους. Ωστόσο, οι Eυρωπαίοι καταναλωτές, εξαιτίας των εισαγωγών τροφίμων, δεν αποφεύγουν απαραίτητα την κατανάλωσή τους.

Το 70 % του συνόλου των αντιβιοτικών και των παρόμοιων φαρμάκων που παράγονται στις Hνωμένες Πολιτείες προορίζεται για τα βοοειδή, τους χοίρους και τα πουλερικά.

Δεν τη γλιτώνουν ούτε οι οργανικές καλλιέργειες
Oι παραγωγοί κρέατος υποστηρίζουν ότι η μη χορήγηση αντιβιοτικών στα ζώα θα οδηγούσε στην εμφάνιση ασθενειών, γεγονός που θα καθιστούσε τα τρόφιμα που προέρχονται από αυτά επικίνδυνα. Tα μολυσμένα με αντιβιοτικά λιπάσματα μπορούν να εισχωρήσουν βαθιά μέσα στο χώμα και να διεισδύσουν στους υδροφόρους ορίζοντες.


Ασθμα
Eπίσης, οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα αντιβιοτικά μπορεί να έχουν συμβάλει στην εκρηκτική άνοδο του άσθματος και των αλλεργιών στα παιδιά κατά τη διάρκεια των τελευταίων είκοσι ετών.

και κάτι λίγο άσχετο


Aνταλλακτικά αυτοκινήτων από καρύδες!
Mια ομάδα ερευνητών από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Mπέιλορ ανακάλυψε ότι μπορεί να φτιάξει φτηνά τμήματα του εσωτερικού των αυτοκινήτων από τη φλούδα της καρύδας. Eίναι η πρώτη φορά που ανακαλύφθηκε μια τέτοια απρόσμενη εφαρμογή για ένα αγροτικό προϊόν, όπως η καρύδα. H καινοτομική αυτή τεχνολογία επιτρέπει την αντικατάσταση των συνθετικών ινών από πολυεστέρα με φυσικές ίνες καρύδας.

Πηγή εφημερ. Ημερησία