Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2008

Μεταπτυχιακό το πέμπτο έτος

Για τους μηχανκούς του τμήματος.
Από τη σελίδα :
in.gr - TEE master Πολυτεχνεία

"Μεταπτυχιακό το πέμπτο έτος
Ως κατόχους master θα αναγνωρίζει το ΤΕΕ τους διπλωματούχους μηχανικούς

Για διαρκή επαγγελματική υποβάθμιση των μελών του κάνει λόγο το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το οποίο ανακοίνωσε πως θα αναγνωρίζει ως κάτοχο master όποιον διπλωματούχο μηχανικό επιζητήσει την αναγνώριση του πτυχίου του.

Το ΤΕΕ σε ανακοίνωσή του εκτιμά ότι «οι διπλωματούχοι μηχανικοί-μέλη του, οι οποίοι είναι απόφοιτοι του ΕΜΠ ή ισότιμων σχολών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με διάρκεια σπουδών πέντε συνεχόμενων ετών, δεν μπορεί να απολαμβάνουν λιγότερων επαγγελματικών δικαιωμάτων και ευχερειών, από τους κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου ιδρυμάτων του εξωτερικού, στα οποία η διάρκεια των σπουδών είναι 3+1 έτη, εκ μόνου του λόγου ότι στο εξωτερικό το ονομάζουν master».

Έτσι, αναγνωρίζει ότι το δίπλωμα των μηχανικών-μελών του με πέντε έτη συνεχόμενες σπουδές είναι επαγγελματικά τουλάχιστον ισοδύναμο προς τους προαναφερθέντες μεταπτυχιακούς τίτλους.

Επίσης, καλεί όλους τους φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, στις περιπτώσεις, όπου χρησιμοποιούν την κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου, ως κριτήριο αξιολόγησης μηχανικών για την πρόσληψη ή τον διορισμό ή οποιαδήποτε μεταβολή της υπηρεσιακής ή μισθολογικής τους κατάστασης να θεωρούν ότι οι μηχανικοί-μέλη του ΤΕΕ ανταποκρίνονται στα εν λόγω κριτήρια.

Ακόμη, ζητεί από τα Πολυτεχνεία και τις Πολυτεχνικές Σχολές της χώρας να διευκολύνουν την πρόσβαση διπλωματούχων μηχανικών στην εκπόνηση διδακτορικής διατριβής, χωρίς προηγούμενη απαίτηση κτήσης μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης."

5 σχόλια:

rationalist είπε...

Επιτέλους μετά από τόσα χρόνια συζητήσεων ακούστηκε κάτι επισήμως.
Η μεγαλύτερη κατά την γνώμη μου αδικία των πολυτεχνικών σχολών της Ελλάδος συγκρινόμενων με αυτές του εξωτερικού(3+1).
Πιστεύω πως δεν αρκεί μόνο η αναγνώριση από το ΤΕΕ, αντιθέτως απαιτείται αναγνώριση από την αγορά εργασίας (Ιδιωτική και Δημόσια), αλλά και τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα έστω και αν δεν τους συμφέρει.

alex.00 είπε...

To Yπ. Παιδειας θα το αναγνωρισει ομως ως Master?

ria είπε...

Πρέπει να πω οτι το άρθρο το βρήκε ο Κώστας.

Eli@s είπε...

Το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει να κάνει με τους μηχανικούς αποκλειστικά, αλλά για όλες τις ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ σχολές που έχουν διάρκεια σπουδών 5 έτη. Τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα όσο τα γράφουν οι εφημερίδες κ οι δημοσιογράφοι αλλά λίγο πιο πολύπλοκα. Για την αναγνώριση του 5ου έτους σπουδών σας Master επιβάλλεται η πτυχιακή διατριβή του κάθε φοιτητή να έχει εργαστηριακό υπόβαθρο και όχι κατ αποκλειστικότητα θεωρητικό ή ερευνητικό, πράγμα για το οποίο οι φοιτητές δεν ενημερώνονται σχετικά, ΠΡΙΝ την εκπόνηση της διατριβής τους. Αναφέρω τα παραπάνω γιατί εντελώς τυχαία η διπλωματική μου διατριβή έχει καθαρά εργαστηριακό χαρακτήρα και έχει αναγνωριστεί από την Κυπριακή Δημοκρατία σαν μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών. Επίσης σε όποια χώρα του εξωτερικού είχα απευθυνθεί για ένταξη μου σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, οι αιτήσεις μου δεν γίνονταν δεκτές με την αιτιολογία ότι ήμουν ήδη κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος. Το παραπάνω ισχύει για ΟΛΕΣ τις χώρες τις ευρωπαϊκής ένωσης εκτός φυσικά… από την Ελλάδα (προς το παρόν). Πιθανόν… τα συμφέροντα να είναι άλλα!

Bax είπε...

Πολύ καλά έκανες ria και το δημοσίευσες...Είνα ένα θέμα που άπτεται του ενδιαφέροντος όλων μας (Και μεις πενταετείς είμαστε...:)