Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ


Ματιά στο εσωτερικό

Οι Grafton Architects, με το κτίριο που κατασκεύασαν για το Πανεπιστήμιο Luigi Bocconi στο Μιλάνο, είναι οι πρώτοι στην ιστορία που κερδίζουν τη διάκριση αυτή που απονέμει στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής. Στο λόγο του στην απονομή, ο διευθυντής του φεστιβάλ, αναφέρθηκε στο βραβευμένο κτίριο σαν «εξαίρετο παράδειγμα τρισδιάστατου σχεδιασμού,» και επαίνεσε την σχέση του με την πόλη.

Σύμφωνα με την δημοσιογράφο Catherine Slessor, συντάκτρια του περιοδικού TheArchitecturalReview, η επιλογή του κτιρίου ειχε ως εξής:
«Μετά από μία ολοήμερη παρακολούθηση και κριτική των παρουσιάσεων των έργων, σε 17 κατηγορίες, οι κριτική επιτροπή αποσύρθηκε για να βγάλει την απόφαση. Μέσω μιας ευχάριστη και εποικοδομητικής συζήτησης. Κεντρική παραδοχή: μπορεί η πρωταρχικών μορφών αρχιτεκτονική να χειριστεί ευέλικτα και ευφάνταστα τα περίπλοκα σύγχρονα προβλήματα
Η μακέτα του project

Στους «φιναλίστ» συγκαταλέγονταν επίσης :το Ξύλινο Σπίτι του Sou Fujimoto, που «αγγίζει τα όρια των ικανοτήτων ενός αρχιτέκτονα», το ΒΜW World, των Ricky Burdett και Coop Himmeb(l)au, που «αποτελεί εξερεύνηση ενός νέου τύπου υβριδικού κτιρίου».

Ωστόσο ήταν η φυσικότητα και αισθητική του όγκου του έργου των Grafton Architects που κέρδισε τους κριτές. Παραλαμβάνει τον σκληρό και αποκρουστικό χαρακτήρα της πόλης του Μιλάνου και τον «ξεμπροστιάζει», φανερώνει τον κρυφό εσωτερικό του κόσμου, σύμφωνα με τα λόγια ενός από τους κριτές.

Ακόμα, θαυμάστηκε η «σαφής δομική επίλυση του, χωρίς θεατρινισμούς», που κατόρθωσε να εξασφαλίσει γραφεία για 1000 καθηγητές, πάνω από τον υπόγειο χώρο συγκεντρώσεων-διαλέξεων, και «έφερε την πόλη μέσα στο πανεπιστημιακό campus», ενώνοντας τις ζωές της πόλης και του Πανεπιστημίου.
Νυχτερινή άποψη του κτιρίου

Τελικά, κατορθώνει να ανακεφαλαιώνει δημιουργικά το μοντέρνο κίνημα, κάνοντας νύξη στο παρελθόν, και κατορθώνοντας να αποτελέσει «ένα από αυτά τα σπουδαία κτίρια στα οποία βλέπεις αρετές του παρελθόντος κάτω από ένα εντελώς φρέσκο βλέμμα

Πανεπιστήμιο Luigi Bocconi στο Μιλάνο

1 σχόλια:

alex.00 είπε...

Και φαντασου οτι το Πολυτεχνειο του ΑΠΘ ειναι και σχετικα ωραίο αρχιτεκτονικα αν το συγκρινεις με τις υπολοιπες σχολες (δεν βαζω το καινουριο κτηριο του παιδαγωγικου γιατι ειναι πολυ πιο συγχρονο).

Αν και για να ειμαστε δικαιοι, οι καινουριες εγκαταστασεις του ΕΜΠ ειναι πολυ ωραιες (με δεδομενο οτι μιλαμε για αρχιτεκτονικη δημοσιων κτηριων στην ΕΛΛΑΔΑ)