Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008

Εκκίνηση για ανακύκλωση





Το έτος 2009, θα ανακηρυχθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ ως έτος ανακύκλωσης για την Ελλάδα. Την απόφαση αυτή ανακοίνωσε ήδη ο αρμόδιος υπουργός, κ. Γιώργος Σουφλιάς και αντικατοπτρίζει την θέληση της πολιτείας, να επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί από την Ε.Ε.
Από τον Αύγουστο του 2001 όπου ψηφίστηκε στη Βουλή ο Νόμος 2939 (ΦΕΚ 179 Α) που ρυθμίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων από τις συσκευασίες και καθορίζει τους βασικούς άξονες για τη διαχείριση μιας σειράς άλλων προϊόντων μετά τη χρήση τους, μέχρι το 2004, που ουσιαστικά ξεκίνησε οργανωμένα η προσπάθεια αυτή, φτάσαμε στο σταυροδρόμι του σήμερα, όπου θεωρητικά, τα νούμερα ευημερούν, σε σχέση με τα μηδενικά ποσοστά του παρελθόντος, ταυτόχρονα, όμως, και εμπειρικά, διαπιστώνεται ότι και μεγάλα περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν, και προβλήματα που ακόμη δεν έχουν βρει λύση. Το 2007 η ανακύκλωση ανήλθε σε ποσοστό 24% του συνόλου των απορριμμάτων από 6% που ήταν το έτος 2004.
Αν λάβουμε υπόψιν την έλλειψη παιδείας, από πλευράς των πολιτών αλλά και την έλλειψη εμπειρίας εκ μέρους της πολιτείας στην διαχείριση της ανακύκλωση, οι στόχοι που έχουν τεθεί, σε πανελλαδικό επίπεδο, δείχνουν ότι απλά βιώνουμε την «κυοφορία» και όχι την «ύπαρξη». Τώρα δημιουργούμε τις υποδομές και τις προϋποθέσεις, μια κατάσταση «προθέρμανσης» πριν από τον αγώνα, την στιγμή που ο αγώνας έχει ήδη ξεκινήσει. Και βέβαια μιλάμε για τον αγώνα της διαχείρισης των απορριμμάτων, αφού πλέον αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα των σύγχρονων κοινωνιών.
Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν 10 εγκεκριμένα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης με τα οποία ανακυκλώνουμε σχεδόν τα πάντα. Για το 2007 εκτιμάται ότι σε ετήσια βάση είχαμε μείωση 5 εκατ. κυβικών μέτρων στον όγκο των σκουπιδιών, μείωση περίπου 350.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ έγινε πολύ σημαντική δουλειά στον τομέα των υποδομών της ανακύκλωσης με την δημιουργία περίπου 80 εγκαταστάσεων επεξεργασίας – ανακύκλωσης αποβλήτων. Παρόλα αυτά υπάρχει η εντύπωση ότι αυτό δεν φτάνει.
Παρά την ανοδική πορεία της ανακύκλωσης, τα απόβλητα παραμένουν πρόβλημα. Οι όγκοι των αποβλήτων συνεχίζουν να αυξάνουν. Επισημαίνεται ότι η παραγωγή απορριμμάτων αυξάνεται με ταχύτερους ρυθμούς από ότι το ΑΕΠ. Προτείνεται η αυστηρή τήρηση της νέας νομοθεσίας, η προώθησης και δημιουργία κινήτρων για την χρήση προϊόντων που προέρχονται από ανακυκλωμένα υλικά, και η ανάπτυξη των προγραμμάτων ανακύκλωσης, άμεσα και στην Περιφέρεια.
info:www.ecotec.gr

2 σχόλια:

ΜΗΔ είπε...

Η ανακύκλωση (τυπου πετάω μια φορά την Κυριακάτικη εφημερίδα στον μπλέ κάδο) απο μόνη της νομίζω δεν φτάνει .Θέλει έλλογη και ορθολογική χρήση προϊόντων. Θέλει επίσης λογική καταναλωτική πρακτική και όχι ανεξέλεγκτες υπερκαταναλωτικές συνήθειες που σωρεύουν χρησιμοποιημένες (?) συσκευασίες. Κυρίως όμως θέλουν καθημερινή συνειδητή προσπάθεια ...Διότι ανακύκλωση κάνω όταν χρησιμοποιώ υφασμάτινη πετσέτα (που ξαναπλενεται και ξαναπλένεται) στην κουζίνα μου, όταν παίρνω επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες ΠΡΙΝ πάω για ψώνια ,όταν ξαναχρησιμοποιώ ένα πλαστικό δοχείο (πχ σαπούνι) , όταν γυρίζω τα φύλλα Α4 από την πίσω μεριά (εφόσον έγραψα μόνο από τη μια) για να τα χρησιμοποιήσω σαν πρόχειρο... Κυρίως όμως ανακύκλωση κάνω όταν έχω 2-3 δοχεία συγκέντρωσης ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί -πλαστικό-γυαλί) μέσα στην κουζίνα μου σε θέση που είναι πρίν τον κάδο σκουπιδιών μου και κάθε φορά στην τροχιά για 'πέταγμα' σκουπιδιού/ών κάνω αυτοστιγμεί διαλογή στα πρώτα δοχεία και έπειτα στον κάδο (όπου ευχής έργο , περιέχονται μόνο οργανικά)...
ΚΑΙ τέλος ανακύκλωση κάνω προσπαθώντας να πείσω και 2 φίλους να κάνουν το ίδιο και όχι μιζεριάζοντας τύπου "Έλα μωρέ , όλα τελικά στο ΧΥΤΑ τα πάνε".

Maria Ts. είπε...

Γιώργο έχεις πολύ μεγάλο δίκιο..Βασικά ας γίνει πρώτα σε μας συνήθεια και καθημερινότητα και σιγά σιγά, λίγο λίγο, από ατομική προσπάθεια,θέλω να πιστεύω,πως θα εξελιχθεί σε ομαδική.Ας κάνει λοιπόν, ο καθένας μόνος του μια μικρή αρχή..Είναι προτιμότερη από το τίποτα.Αλλά πιστεύω οτι ο κόσμος, αν και αργά,αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι το περιβάλλον έχει ανάγκη από την προσοχή μας και τη συνετή συμπεριφορά μας απέναντι του.Γιατί δεν θα είναι για πάντα εδώ να μας ''συντηρεί''...