Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008

Αφήστε το αυτοκίνητο, πάρτε ένα ποδήλατο…

Δυστυχώς στο μυαλό πολλών το ποδήλατο σαν μέσο μεταφοράς δεν χαίρει μεγάλης εκτίμησης. Φταίει βέβαια και το γεγονός ότι οι μεγάλες πόλεις (στην Ελλάδα) δεν είναι φτιαγμένες έτσι ώστε να είναι φιλικές προς τον ποδηλάτη. Εδώ θα μου πείτε δεν είναι φιλικές (μάλλον εχθρικές θα έλεγα) στην διευκόλυνση της κυκλοφορίας ατόμων με ειδικές ανάγκες, το ποδήλατο μας μάρανε;
Και όμως υπάρχουν διαδρομές και τρόποι για να υπερκεράσουμε αυτό το εμπόδιο…Καιρό τώρα πολλοί συμπολίτες μας έχουν το ποδήλατο σαν κύριο μέσο μεταφοράς για κοντινές αποστάσεις μέσα στην πόλη. Επίσης δεν είναι λίγοι εκείνοι που μέσω του Ίντερνετ και διαφόρων φόρουμς, συνεννοούνται και διοργανώνουν διαδρομές με ποδήλατα. Μια πολύ ωραία πρωτοβουλία, που μπορεί να μας βγάλει από την ρουτίνα της καθημερινότητας.
Με το ποδήλατο μπορείς εύκολα και ξεκούραστα να γυρίσεις περιοχές στην πόλη σου που υπό άλλες συνθήκες δεν θα τις έβλεπες ποτέ. Η ανάγκη να δημιουργήσεις μια διαδρομή θα σε κάνει να ανακαλύψεις περιοχές που δεν είχες λόγο να πας μέχρι τώρα. Ένα ποδήλατο δεν κοστίζει πολύ, δεν ξοδεύει καθόλου καύσιμα, βελτιώνει την υγεία μας και μας γλιτώνει από τον κόπο του παρκαρίσματος (πιστέψτε με θα γελάτε όταν γυρίσετε σπίτι και θα βλέπετε τον γείτονα να παλεύει να βρει να παρκάρει, επειδή πήρε το αυτοκίνητο για μια διαδρομή 10 λεπτών). Επίσης δεν κάνει θόρυβο (μειώνοντας έτσι την ηχορύπανση που προκαλείται από αυτοκίνητα αλλά και μηχανές) , και επιπλέον κάνουμε καλό στο περιβάλλον, βοηθώντας σε μια πιο καθαρή πόλη.
Το ποδήλατο σαν μέσο θέλει ελάχιστη συντήρηση, την οποία με λίγη εξοικείωση μπορείτε να κάνετε και μόνοι σας, και συνάμα δίνετε και στα παιδιά σας ένα καλό παράδειγμα περιβαλλοντικής συμπεριφοράς. Ακόμα και αν θέλετε να κάνετε ποδήλατο σε μια περιοχή που είναι σχετικά μακρυά από το σπίτι σας, (και αναγκάζεστε να περάσετε μέσα από περιοχή με μεγάλη κίνηση) ,μπορείτε να φορτώσετε το ποδήλατο στο αυτοκίνητο και να πάτε στην περιοχή που θέλετε, ώστε να απολαύσετε με ασφάλεια την βόλτα σας. Το εξάρτημα και οι τρόποι για να μεταφέρετε το ποδήλατο στο αυτοκίνητο δεν είναι ιδιαίτερα ακριβό (υπάρχουν οικονομικότατες λύσεις), χώρια που έτσι έχετε την ευκαιρία στις καλοκαιρινές διακοπές να μην το αποχωριστείτε (αν πάρετε το αυτοκίνητο στις διακοπές), και να απολαύσετε υπέροχες διαδρομές στην Ελλάδα. Κινούμενοι σε αυτήν την κατεύθυνση, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και 8 μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια να περάσουν το ποδήλατο στην συνείδηση του κόσμου με την πρωτοβουλία ¨Η πόλη μου με ποδήλατο”, μια κίνηση που εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα, και που δωρεάν, χωρίς να χρειάζεται να έχεις ποδήλατο (το παρέχουν οι ίδιοι) διοργανώνουν ασφαλείς διαδρομές μέσα σε άγνωστες περιοχές της πόλης με την συνοδεία έμπειρων οδηγών.
Λοιπόν…. Τι λέτε; Πάμε μια ποδηλατάδα;
(Eπίκαιρο και λόγω άρθρου...)

1 σχόλια:

ΜΗΔ είπε...

Ας μην είμαστε υπερβολικοί ...η Ελλάδα είναι η 3η πιο ορεινη χώρα στην Ευρώπη (όχι υψομετρικά , αναλογία πεδινών προς ορεινών περιοχών).Δεν πρέπει λοιπόν να έχουμε κατα νου το Αμστερνταμ και τις Βόρειες Χώρες.Ωστόσο για αρχή πάρτε το ποδήλατο για να πάτε στο περίπτερο και στο σούπερ μάρκετ και μετα βλέπουμε για το πως και εαν θα γίνει κυριο μεταφορικό μέσο!