Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2008

ΝΕΑ ‘ΝΕΑ’ ΠΑΡΑΛΙΑ


Δεν ξέρω πόσες/οι από τις/τους αξιότιμους μεταπτυχιακούς-συμφοιτητές διάβηκαν την νέα παραλία αλλά εγώ πήγα σήμερα και την βρίσκω ιδιαίτερα εντυπωσιακή.

Για να είμαι ειλικρινής όμως δεν γνωρίζω το ακριβές ποσό που δαπανήθηκε ώστε να σχολιάσω για το οικονομικό ζήτημα ωστόσο από αισθητικής άποψης το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερο.


Σαν πολ. Μηχανικός (να μην το ξεχνάω) όμως επιφυλάσσομαι και διαμαρτύρομαι για κάποια πράγματα:

Επιφυλάξεις :

  • Η αναλογία πρασίνου προς λοιπές (τσιμεντένιες και μη ) κατασκευές μου φάνηκε μικρή.
  • Τα δέντρα (είδος πεύκου) καλόπιστα πιστεύω ότι είναι παράκτιας ποικιλίας ώστε να ευδοκιμήσουν στο εν λόγω περιβάλλον , ωστόσο στη βάση τους και πέριξ του κορμού ο σχεδιαστής αποφάσισε να τα περιβάλλει με έγχρωμο χαλίκι .Φυσικά δένει οπτικά πολύ όμορφα αλλά θυμίζω ότι παρόμοια επιχείρηση με φλούδες πεύκου σε όλα τα δέντρα του δήμου κατέληξε να τα μαζέψουν μέσα σε λίγους μήνες οι οδοκαθαριστές μιας και εκεί συσσωρεύονταν όλες οι γόπες και τα σκουπίδια που όλοι μας αφειδώς ξεφορτωνόμαστε στις ‘ελάχιστες’ βόλτες με τα πόδια.
  • Οι ξύλινες σανίδες που έχουν τοποθετηθεί στην άκρη προς τη θάλασσα μολονότι δίνουν την αίσθηση ναυταθλιτικής προβλήτας , προσωπικά αμφιβάλω αν θα καταφέρουν να αντέξουν στο χρόνο και την ηλιακή ακτινοβολία.
  • Το σκυρόδεμα με ποτάμια αδρανή που έχει διαστρωθεί σε όλο το μήκος είναι σαφώς πιο όμορφο από τα παλιά πλακάκια , ωστόσο και πάλι αμφιβάλλω αν η σύνθεση του είναι τέτοια που θα αντέξει στο παραθαλάσσιο εχθρικό περιβάλλον .Σίγουρα θα ‘ξεπλυθεί’ με τον καιρό και οποιαδήποτε νέα επέμβαση στο μέλλον θα καταλήξει σε ‘μπαλώματα’ .
  • Τέλος και σημαντικότερο σε ότι με αφορά!!! ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΣ ;;;;;;;αν εννοούν ποδηλατοδρόμο αυτή τη χαζομάρα με τα ανακλαστικά μικρο-σαμαράκια της 3Μ που θυμίζουν αεροδιάδρομο ..ΝΤΡΟΠΗ. Και φυσικά δεν υπάρχει σήμανση που να δηλώνει ότι αυτός ο…’διάδρομος ’ είναι για τα ποδήλατα. Και μιας και το 'φερε η κουβέντα ¨ΦΙΛΟΙ πεζοί, χρήστες και της παλιάς και της νέας παραλίας¨ όταν στο δάπεδο είναι ζωγραφισμένο κάθε 20 μ ένα κίτρινο ποδήλατο και κάθε 100 μ υπάρχει η μπλε-στρόγγυλη πινακίδα με το λευκό ποδήλατο σημαίνει ότι είναι ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΣ .ΜΗΝ ΜΠΑΙΝΕΤΕ ΜΕΣΑ, σήμερα μόνο θα πατούσα τουλάχιστον 10 άτομα όλων των ηλικιών!!!
  • Τέλος Νο2 .η ‘τεχνητή’ λίμνη με τα νούφαρα ..ΚΥΡΙΟΙ ωραιότατη σκέψη και υλοποίηση ..Αλλά το χειμώνα τα καημένα τα φυτά θα την βγάλουν ? και αν τα καταφέρουν αυτή η λιμνούλα του χρόνου το καλοκαίρι δεν θα έχει μετατραπεί σε ένα μιαρό τέλμα με σμήνη κουνουπιών? {φαντάζομαι θα κάνουν ψεκασμούς ..ελπίζω τουλάχιστον να χρησιμοποιήσουν ECO-friendly εντομοαποθητικά}.

Και για να μη φαίνεται ότι γκρινιάζω αναγνωρίζω ότι επιτέλους από τον Όμιλο μέχρι το Μέγαρο δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΕΝΑ «1» παρκαρισμένο όχημα !!!ΣΟΥΠΕΡ!

3 σχόλια:

Κατερίνα Β. είπε...

Αν και δεν έχω περπατήσει στη νέα παραλία, από μια βόλτα που έκανα με λεωφορείο κατά μήκος αυτής, έχω να πω τα εξής:

# Όντως, και θα συμφωνήσω με τον ΜΗΔ, η αναλογία τσιμέντου-πρασίνου είναι για ακόμη μια φορά απογοητευτική! Πόσο ζηλέυω τα πάρκα του εξωτερικού, τα οποία ο κόσμος χρησιμοποιεί συνεχώς, ενώ εδώ εκτός του ότι δεν υπάρχουν, όπου υπάρχουν είναι γεμάτα με πινακίδες του τύπου: 'μην πατάτε τη χλόη'.

# Επίσης, όσον αφορά τις ξύλινες κατασκευές, δεν είμαι ειδική, αλλα πιστεύω πως χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα εξαιτίας του γεγονότος ότι βρίσκονται τόσο κοντά στη θάλασσα. Το ερώτημα που μου έρχεται κατευθείαν στο μυαλό είναι εάν έχει προβλεφθεί υπέυθυνος για τη συντήρηση αυτών των κατασκευών και αν ναι, θα είναι συνεπής? (Δυστυχώς, έχουμε όλοι ακούσει και δει διάφορα έργα που έγιναν και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκαν στη μοίρα τους).

Αυτά προς το παρόν.. Τα υπόλοιπα μετά τη βόλτα στη νέα παραλία.

rationalist είπε...

Λοιπόν επειδή έγινε θέμα στο μάθημα θα ήθελα να πω και εγώ την άποψη μου, αφού επισκέφτηκα και το χώρο την περασμένη Κυριακή.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση ανήκει στην κλίμακα του Αστικού Σχεδιασμού (Urban Design) δηλαδή κάτι ανάμεσα στην Αρχιτεκτονική και την Πολεοδομία (πιο κοντά στην Πολεοδομία) και μάλιστα εξειδικευμένη σε παραλιακό μέτωπο δηλαδή μία ευαίσθητη περιοχή που ο Σχεδιασμός της απαιτεί την δέουσα προσοχή.
Επειδή όμως εξακολουθεί να είναι design και όχι planning(Πολεοδομικός Προγραμματισμός και Σχεδιασμός), υποκρύπτει την έννοια της ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ! (Επί τούτου σε άλλους αρέσει πολύ, σε άλλους λιγότερο, ενώ σε άλλους καθόλου)

Μήπως έγινε και καμία δημόσια διαβούλευση για την ανάπλαση? Η απλά βλέπουμε τα «γούστα/ιδέες» του μελετητή, προσαρμοσμένα στο ελάχιστο κόστος του κατασκευαστή?

Κάποια βασικά που θα έπρεπε να έχει η ανάπλαση είναι τα εξής

 Να προσαρμόζετε στο υπόλοιπο παραλιακό μέτωπο και να αποτελεί συνέχεια του.? (Εύκολά όλοι θα μπορούσαμε να προτείνουμε το οτιδήποτε Αρχιτεκτονικά «τρελό», αλλά είναι αυτό το σωστό?)
 Να παραδίδει το χώρο στους πολίτες, πεζούς και ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ (Να μια ασυνέχεια ο Ποδηλατόδρομος, πρακτικά σταματά στον Όμιλο!)
 Ο Σχεδιασμός/Design να προσαρμόζετε στους διαθέσιμους πόρους.? (Δεν είδα καμία πινακίδα για την πηγή χρηματοδότησης του έργου και το ποσό)
 Να είναι συμμετοχικός σχεδιασμός, δηλαδή το τελικό αποτέλεσμα να είναι η συνισταμένη των ιδεών των μελετητών/ειδικών επιστημόνων ΚΑΙ των πολιτών/χρηστών του χώρου.?
 Να αναβαθμίζει την εικόνα της πόλης (παραλιακού μετώπου), ώστε να δρα σαν πόλος έλξης αναψυχής και αστικού τουρισμού.?
 Πάνω απ’ όλα να σέβεται και να προστατεύει το φυσικό περιβάλλον της συγκεκριμένης περιοχής και ευρύτερα.?
 Να αποτελεί μακροχρόνια επένδυση για την περιοχή και όχι απλά μια κατασκευή.?
 …………………………………………………

Δεν μπορώ να απαντήσω σε ερωτήσεις του τύπου: αν τα πευκάκια είναι κατάλληλα για την συγκεκριμένη περιοχή, αυτό θα έπρεπε να το είχαν προβλέψει οι ειδικοί/μελετητές, άλλωστε η συγκεκριμένη παρέμβαση είναι project που απαιτεί διεπιστημονική προσέγγιση!

Eli@s είπε...

Αν και δεν γνωρίζω τη χρονική διάρκεια υλοποίησης αυτής της… λεγόμενης ανάπλασης της παραλίας, κάποια πράγματα μου φάνηκαν αρκετά επιπόλαια και επιφανειακά. Όταν θέλεις να δώσεις ένα τόνο πρασίνου σε ένα τέτοιο έργο επιδιώκεις φυτεύσεις που να συνάδουν με την χλωρίδα της ευρύτερης περιοχής και ΔΕΝ μεταφυτεύεις δενδρύλλια, πεύκου κιόλας (!), σε απόσταση αναπνοής από τη θαλάσσια περιοχή. Εάν αυτά τα δενδρύλλια δεν προέρχονται από παράκτιο δάσος και αν οι εδαφικές συνθήκες δεν είναι όμοιες της περιοχής απόσπασης των δενδρυλλίων, τότε η διάρκεια ζωής των, δεν θα ξεπεράσει τους 2-3 μήνες.
Επιπλέον...το κόστος συντήρησης της σιδερένιας κατασκευής – στέγαστρο, επίσης σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα είναι σαφώς αυξημένο… Αυτή η μικρή λεπτομέρεια έχει προβλεφτεί ή θα εναρμονιστεί πλήρως με την ΄΄κατάντια΄΄ του κτηρίου το οποίο στεγάζει;
Σε μία ανάπλαση τέτοιου προϋπολογισμού αυτονόητο είναι, αφού προορίζεται για το ευρύ κοινό , να έχει παιδικές χαρές και ποδηλατοδρόμο. Μετά από τόσο χρόνο αναμονής …και πιστεύω με ένα κόστος υλοποίησης αυξημένο, τον λόγο που έχουν τοποθετήσει τον ποδηλατοδρόμο στο ΚΕΝΤΡΟ του πεζόδρομου και όχι στο πλάι καθώς επίσης χωρίς διαχωριστικό, δεν μπορώ να τον καταλάβω αφού κάθε άλλο παρά αξιοποιήσιμος από τους ποδηλάτες είναι.
Πέρνα αυτών …είναι μία αξιόλογη προσπάθεια του δήμου για ανάπλαση της παραλίας, που εξ όσων γνωρίζω παρέμενε για αρκετό καιρό κλειστή και απροσπέλαστη.
(Α!...ε..η λίμνη με τα νούφαρα ρε παιδιά… νομίζω πώς δεν έχει βιωσιμότητα)