Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008


Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα η ευτυχία ανά την υφήλιο αυξάνεται όλο και περισσότερο με το πέρασμα του χρόνου. 52 χώρες αξιολογήθηκαν από τους ερευνητές του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν ανά χώρα από το 1981 έως το 2006 έδειξαν ότι οι δείκτες «ευτυχίας» ακολούθησαν ανοδική πορεία στις 40 από τις συμμετέχουσες χώρες. Σε μια ξεχωριστή έρευνα στην οποία συμμετείχαν 97 χώρες που αντιπροσώπευαν τον 90% του παγκόσμιου πληθυσμού, μόνο οι 20 χαρακτηρίστηκαν ως «δυστυχείς».
Ανάμεσα στις 52 χώρες, στην Ινδία, την Ιρλανδία, το Μεξικό, το Πόρτο Ρίκο και τη Νότια Κορέα, πέρσι καταγράφηκε σημαντική αύξηση της ευτυχίας ενώ σε άλλες 14 χώρες, εκ των οποίων οι 9 στην Ευρώπη, παρατηρήθηκε επίσης αλλά σε περιορισμένο επίπεδο.Στις 14 αυτές χώρες ανήκαν η Αργεντινή, ο Καναδάς, η Κίνα, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Νότια Αφρική, η Ισπανία και η Σουηδία.
Φαίνεται πως οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, οι ελευθερίες και η ανάπτυξη αποτελούν συνάρτηση της ευτυχίας.
Η Δανία, στην οποία το 52% του πληθυσμού ομολόγησε ότι ήταν αρκετά ευτυχισμένο, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας ενώ η Ζιμπάμπουε στο τέλος, με περίπου 4% μόνο των κατοίκων της χώρας να ομολογούν ότι νιώθουν ευτυχισμένοι, κάτι το οποίο είναι κατανοητό δεδομένου πως η χώρα πλήττεται από τη φτώχεια, το AIDS, το θάνατο και υποφέρει κάτω από ένα καταπιεστικό πολιτικό σύστημα.
«Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι πιο ευτυχισμένες κοινωνίες είναι εκείνες οι οποίες επιτρέπουν στους ανθρώπους της να επιλέγουν οι ίδιοι τον τρόπο που θα ζήσουν τη ζωή τους.»

1 σχόλια:

Maria Ts. είπε...

Πήρα αφορμή για την ανάρτηση αυτού του άρθρου από την σημερινή κουβέντα με τον Λατινόπουλο...Η αλήθεια είναι πως ο τίτλος του άρθρου δεν ήταν ερώτηση αλλά κατάφαση..Το ερωτηματικό το πρόσθεσα εγώ γιατί θεωρώ πως δυστυχώς, μάλλον η δυστυχία αυξάνεται σε αυτόν τον κόσμο ή ακόμα καλύτερα οι κοινωνικές ανισότητες...Τα συμπεράσματα και τα σχόλια δικά σας..